Milyen cipőt válasszak gyermekemnek?

MILYEN CIPŐT VÁLASSZAK GYERMEKEMNEK?

Gyerekcipo_1

Gyerekcipo_2

Melyik szülőnek ne okozna állandó fejtörést a folyamatosan növő lábú gyermekének  cipővásárlása. Ez a gond különösen 2-10 éves korú gyermekünknél jelentkezik, hiszen ebben a korban először is nagyon hamar nő a láb és szinte félévente szembesülünk a problémával, másodsorban ez az a korosztály az, ahol a láb „veszélyeztetve” van.

Mi a veszélyeztetettség oka?

1-1,5 éves kor környékén tanul meg a gyermek járni és szinte folyamatosan csetlik-botlik. A másik állandó jellegű probléma a szülők és az ortopéd orvosok által folyamatosan vizsgált „lúdtalp”. Innentől kezdve mindenkiben ott motoszkálnak kérdések tömegei: milyen legyen a vásárolt cipő, magasszárú-e, ami fogja a bokát, vagy a ma divatos szupináló (kifele döntött sarkú) cipőt válasszam, esetleg lúdtalpbetéteset, vagy átlagosat? A másik kérdéskör a minőség: tudok választani felvállaltan márkátlan, olcsó cipőt, vagy a márkák kínálta drágát is.

Kezdeném a második kérdés megválaszolásával. A cipő elhasználódásától, kitaposásától nem kell tartanunk, hiszen gyermekünk ebben a korban 30-35 kiló alatt van, ami nem jelent terhelést a cipőnek és egyébként is kinövi maximum 1 év alatt. Kis túlzással, ha csak nem mállik szét az ember kezében a cipő vásárláskor, tapasztalataim szerint az olcsóbb cipő is tökéletesen kibírja azt az egy szezont, amire megvesszük.

Az átlagos kialakítású cipők belső talpkiképzése sem jelent különbséget a két alternatíva között, hiszen a gyártók többsége nem tesz a talpba semmilyen emelést.

Amit figyelnünk kell a cipő kiválasztásánál:

természetesen a méreten és esetlegesen a vízzáróságon kívül ortopéd szempontból,

  1. a cipő talpa legyen rugalmas, könnyen hajlékony, de nem túl vékony,
  2. a sarokrész, az úgynevezett kéreg, legyen kemény, sarkat fogó.

Ha ortopéd szempontból ennek a három kitételnek megfelelnek a cipők, akkor szükségtelen a drága márkákat hajszolni, nem teszünk rosszat gyermekünk lábának.

Most rátérnék első kérdésünk megválaszolására, hogy normál cipőt válasszak-e, vagy valamilyen speciálisat?

Beteg a gyermekem lába?

Óvodai lúdtalpszűréseim tapasztalata az, hogy a gyermekek 90%-nak enyhén befele dőlő bokával, és gyengén kialakult lábboltozattal rendelkezik. Ilyen a gyermeki láb. Ez nem jelent betegséget, elváltozást. A lábboltozat városias környezetben állandó cipőviselés mellett lassan alakul ki. A végleges, egészséges láb kialakulása 8-10 éves korra várható. Ekkorra kap annyi ingert az állandó járástól, hogy befejeződik az izmok által megtámasztott jó lábboltozat kialakulása. Ezért kell figyelni, hogy a cipő talpa ne legyen merev.

Amennyiben ekkor is fönnáll a befele dőlő boka, illetve a lábboltozat süllyedés, akkor azt kezelnünk kell. Ha gyermekünk lába 10 éves alatt, az átlagosnál erősebben befele dőlő bokával és/vagy kórosan nagyon elsimult talppal rendelkezik, csupán akkor van szükség a „különlegesen kialakított talpú” cipőkre. Ennek eldöntése ortopéd orvos feladata.

Mit kell tennem?

Lévén, hogy az említett időpontig (10 éves korig) az egészséges láb kialakulása nem törvényszerű, csak valószínű, célszerű a legnagyobb gondosság elvén eljárva aktívan segíteni a folyamatot. Fontosnak tartom tehát, hogy a talpi izmokat mihamarabb megerősítsük. Ezt célzott lúdtalptornával tudjuk elérni. Már fiatal korban (3 évesen) célszerű a tornát játékos formában elkezdeni. Szükség esetén ebben tudok Önöknek a segítségére lenni.

http://mozgass.hu

Következő cikkem a lúdtalptornáról fog szólni.

A sorozat többi részét hírlevelünkre feliratkozva olvashatod!

Comments (0)

  • No comments yet.